sobota, 10 września 2011

Pieczone ziti a la Buddy Valastro

Czas przygotowania: 30 min
Czas pieczenia: 30 min

Od jakiegoś już czasu śledzę program "Buddy Valastro gotuje" i oto pierwsza wykonana potrawa. Polecam, jest bardzo prosta w wykonaniu i smaczna! Przepis troszkę zmodyfikowany do naszych realiów.

Przepis pochodzi z bloga wojna na smaki.







Foremka: naczynie żaroodporne 2,4l

Składniki:

- 450 g makaronu typu ziti rigati (rurki) - użyłam Lubelli penne rigate 400g
- 2 szklanki śmietany kremówki - użyłam 2x200g
- 1/4 szklanki świeżego sera ricotta
- 1 szklanka startego sera fontinella - użyłam sera żółtego Gouda
- 170 g mortadeli pokrojonej w grube plasterki
- łyżeczka soli
- 1 puszka pokrojonych pomidorów 450g - użyłam puszki Pudliszki 400g
- pół szklanki bułki tartej Buddy’ego Valastro (pół szklanki zwykłej bułki tartej + opakowanie tartego sera parmezan 40g + łyżka suszonej natki pietruszki + pół łyżeczki soli + trochę pieprzu świeżo mielonego + ząbek czonku przeciśnięty przez praskę, można dodać trochę ziół prowansalskich ale ja tym razem nie dodałam ze względu na ich dominujący smak) 
- 2 łyżki masła + trochę do posmarowania naczynia żaroodpornego

Wykonanie:

Rozgrzej piekarnik do temperatury 210 stopni. Wysmaruj masłem naczynie żaroodporne. Ugotuj makaron ziti na al dente i odcedź.
Do dużej miski wlej śmietanę, ricottę, ser fontinella, sól, mortadelę i pomidory z puszki. Dodaj makaron i wymieszaj.
Przełóż makaron z dodatkami do naczynia żaroodpornego. Piecz przez 15 minut. Po 15 minutach pomieszaj całą zawartość naczynia dużą łyżką, posyp z wierzchu bułką tartą i daj trochę masła. Piecz przez kolejne 15 minut. Wyjmij danie z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia na 10 minut.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz