Czas pieczenia: min.
Przepis pochodzi od margarytki.
Składniki:
- 500g twrogu półtłustego
- 2 jajka
- 100g mąki
- 1/2 łyżeczki soli
- cukier (może być waniliowy) + cynamon
- 3 łyżki rotopoinego masła
- 2 jajka
- 100g mąki
- 1/2 łyżeczki soli
- cukier (może być waniliowy) + cynamon
- 3 łyżki rotopoinego masła
Z jednej kostki twarogu dwie średnie porcje. Zasada jest prosta: na każde 250 g sera daje się 50 g mąki, jedno jajko i szczyptę soli.
Twaróg zmielić (można użyć gotowego mielonego.
Żółtka oddzielić od białek. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Do sera dodać żółtka i mąkę, wymieszać. Na końcu ubitą pianę. Delikatnie połączyć. Nie podsypywać zbyt mocno mąką, bo inaczej pierogi będą twarde. Uformować wałeczki. Spłaszczyć je delikatnie i pociąć na skos na romby (podobnie jak kopytka ale nieco szersze).
W dużym garnku zagotować wodę z 1 łyżeczką soli. Wrzucać pierogi na wrzątek. Gdy wypłyną gotować ok 2-3 minuty na wolnym ogniu. Aby sprawdzić, czy są w środku ugotowane wyciągnąć jednego i spróbować.
Tak ugotowane pierogi wyciągnąć łyżką cedzakową na talerze, posypać cynamonem wymieszanym z cukrem i polać roztopionym masłem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz