Czas pieczenia: min.
Inspiracja z pojedynku Pascal - Okrasa.
Przepis pochodzi od kuchnialidla.pl.
Foremka:
Składniki:
- mielone mięso wieprzowo-wołowe: 500 g
- cebula pokrojona na ćwiartki: 1 szt.
- szalotka pokrojona na mniejsze kawałki: 2 szt.
- natka pietruszki: 1 pęczek
- pomidory pelati, pokrojone (z puszki) : 200 g
- malutki słoik koncentratu pomidorowego : 1 szt.
- cynamon w proszku: 0,5 łyżeczki
- chleb: 4 kromki
- ser sałatkowy typu greckiego: 60 g
- oliwki greckie czarne: 80 g
- stołowe brandy: 3 łyżki
- jajko, osobno żółtko i białko: 1 szt.
- mleko: 0,25 szklanki
- oliwa z oliwek: 3 łyżki
- woda: 0,5 szklanki
- sól: do smaku
- pieprz: do smaku
- cebula pokrojona na ćwiartki: 1 szt.
- szalotka pokrojona na mniejsze kawałki: 2 szt.
- natka pietruszki: 1 pęczek
- pomidory pelati, pokrojone (z puszki) : 200 g
- malutki słoik koncentratu pomidorowego : 1 szt.
- cynamon w proszku: 0,5 łyżeczki
- chleb: 4 kromki
- ser sałatkowy typu greckiego: 60 g
- oliwki greckie czarne: 80 g
- stołowe brandy: 3 łyżki
- jajko, osobno żółtko i białko: 1 szt.
- mleko: 0,25 szklanki
- oliwa z oliwek: 3 łyżki
- woda: 0,5 szklanki
- sól: do smaku
- pieprz: do smaku
Dla 4 osób
Czas przygotowania: 30 minut
*Przygotuj mikser
Sos: Pokrojoną cebulę i szalotki wrzucamy do miksera, dodajemy posiekaną pietruszkę i miksujemy razem. Rozgrzewamy w garnku oliwę (ok. 2 łyżki), wrzucamy ½ zawartości miksera, smażymy mniej więcej przez 2 minuty, dodajemy 200 g pomidorów pelati.
Zmniejszamy ogień. Dodajemy 15 g koncentratu pomidorowego i brandy (1 łyżka), mieszamy. Dodajemy świeżo zmielony pieprz i sól. Mieszamy i podduszamy, uważając, aby nam się nie przypaliło. Cały czas mieszając, dodajemy pół szklanki wody, jeszcze gotujemy, aż sos zgęstnieje, odstawiamy.
Pulpeciki: Obieramy chleb ze skórki, miąższ chleba (z 4 pajd) wrzucamy do miski, rozdrabniamy, dodajemy mleko i drugą połowę mieszanki cebulowo-pietruszkowej z miksera, oliwki pokrojone w talarki, ser sałatkowy typu greckiego pokrojony w kosteczkę i 4 łyżeczki (2 łyżki) brandy.
Dodajemy 500 g mięsa mielonego, ½ łyżeczki cynamonu, świeżo zmieloną sól, świeżo zmielony pieprz i żółtko. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Smarujemy ręce oliwą i formujemy pulpeciki. Smażymy. Usmażone pulpeciki wkładamy do sosu, podduszamy razem na małym ogniu jeszcze około 5 minut.
Wykładamy pulpeciki na talerz, polewamy sosem, przybieramy natką pietruszki.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz