niedziela, 25 września 2011

Burritos z kurczakiem i ryżem

Czas przygotowania: 60 min.
Czas pieczenia: 15 min.

Oryginalny przepis serwuje te burritos bez sosów ale mój teść sugerował że coś by się jednak do tego przydało. Więc zaczęliśmy podawać z pomidorową salsą lub sosem czosnkowym. Dzisiaj było z pomidorkami w jogurcie.

Przepis pochodzi od Jenni Fleetwood "main courses classics".


Foremka: naczynie żaroodporne 26x36.

Składniki:

- 90g ryżu
- 1 cebula
- przyprawy: 1/2 łyżeczki mielonych goździków, 1 łyżeczka oregano, sól, 1 łyżeczkę chili
- puszka pomidorów krojonych (200g)
- 2 piersi kurczaka
- 150g startego żółtego sera (ja dodaję Gołdę)
- 4 łyżki śmietany 12% (opcjonalnie)
- 8 tortilli

Wykonanie:

Ugotuj ryż w osolonej wodzie. Posiekaj cebulę i podsmaż ją razem z goździkami przez 2-3 minuty. Dodaj ryż i pomidory. Gotuj na wolnym ogniu aż sos z pomidorów zostanie wchłonięty. Ugotuj kurczaka (około 10 minut). Odłóż kurczaka do ostygnięcia. Następnie poszarp kurczaka na małe kawałki (można to robić dwoma widelcami), można też go pokroić. Dodaj kurczaka do masy ryżowej. Dodaj również starty ser i śmietanę jeśli jej używasz. Doprawić do smaku.
Na środek tortilli nałóż 1/8 masy mięsnej, i zawiń tortillę w kwadraty. Ułóż tortille w naczyniu żaroodpornym.
Piecz w 160*C przez 15 minut.

Smacznego!

1 komentarz: