poniedziałek, 26 września 2011

Sernik mokka z gruszkami

Czas przygotowania: 1.30 min. (plus czas mrożenia ciasta)
Czas pieczenia: 70 min.

Przepis pochodzi od dorotus76.



Foremka: okrągła o średnicy 24cm.

Składniki:
ciasto:
- 125 g masła
- 250 g mąki
- 80 g cukru
- 1 jajko
- 6 płaskich łyżek kawy cappuccino (proszku)
- 1 łyżka kakao
- szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
masa serowa:
- 500 g twarogu (zmielonego)
- 3 jajka
- 100 g cukru
- 125 g masła
dodatkowo:
- 3-4 gruszki

Wykonanie:

Ciasto: Masło stopić, wsypać cappuccino, wymieszać, przestudzić. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiać na stolnicę, dodać 1 jajko, 80 g cukru, sól, ostudzone masło z kawą, zagnieść ciasto. Jest dość lepkie, ale takie ma być. Podzielić na 2 części. Uformować kule, zawinąć w folię i włożyć do zamrażarki na 2 godziny.
Masa serowa: Miękkie masło utrzeć z cukrem. Ucierając dodawać żółtka i twaróg. Białka ubić, powstałą pianę wymieszać delikatnie z masą serową.
Formę wyłożyć papierem. Na dno zetrzeć jedną część zamrożonego ciasta (można podpiec 15 min. w 170*C). Wyłożyć masę serową. Na masę wyłożyć pokrojone w grubą kostkę gruszki, zetrzeć drugą część ciasta. Piec około 70 minut w temperaturze 180ºC.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz