piątek, 16 września 2011

Cannelloni z tuńczykiem i miksem serowym

Czas przygotowania: 1.30 min.
Czas pieczenia: 45-50 min.

Hmmmm, co my mamy dzisiaj w lodówce.... Pół maskarpone, pół ricotty .... Szkoda wyrzucić trzeba coś fajnego zrobić. I tu nadchodzi przepis ostatnio opublikowany przez kasiaaaa24. Zrobimy dzisiaj Cannelloni z tuńczykiem i miksem serowym ;)

Przepis pochodzi od kasiaaaa24.



Foremka: naczynie żaroodporne 2,4l

Składniki:

- 20 rurek cannelloni
farsz:
- 3 puszki tuńczyka w zalewie 
- 400 g ricotty 
- 4 ząbki czosnku
- 1 pęczek natki pietruszki
- sól
- pieprz
 sos:
- 200 ml kremówki (dodałam dwie)
- 1 kulka mozzarelli (100g) (dodałam dwie)
- sól (1 i 1/2 łyżeczki), pieprz, gałka muszkatołowa - do smaku (my nie dajemy gałki, nie przepadamy za jej smakiem)


Wykonanie:

Tuńczyka mocno odciskamy z zalewy i łączymy z serem, przeciśniętym czosnkiem, drobno posiekaną pietruszką, solimy i pieprzymy do smaku.
Powstałą masą nadziewamy rurki i układamy je w naczyniu żaroodpornym.
Śmietankę łączymy ze startym na dużych oczkach serem i doprawiamy do smaku. Powstałym sosem zalewamy makaron.
Cannelloni wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy ok 45 - 50 minut (tylko ostatnie 15 minut bez przykrycia alby ser nie spiekł się zbyt mocno a makaron nie wysechł).

Trochę długo schodzi na pakowaniu masy do cannelloni, chociaż z czasem nabiera się wprawy ;)

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz