piątek, 16 września 2011

Sałatka jarzynowa tradycyjna


Składniki:

- 7 dużych marchewek lub 10 średnich
- 5 średnich pietruszek
- 10 średnich ziemniaków
- 3-4 jajek
- 1 duża puszka kukurydzy Bonduelle
- 1 por (ok 20cm)
- 3 duże ogórki kiszone
- 1 duże jabłko
- majonez Kielecki
- śmietana 12% (Krasnystaw lub Piątnica)
- sól i pieprz
 
 
Wykonanie:

Marchewki i pietruszki ugotować w osolonej wodzie. Osobno ugotować ziemniaki w osolonej wodzie. Ugotowane warzywa obrać i pokroić w niedużą kostkę. Jajka ugotować na twardo i pokroić w kostkę. Por umyć i drobno pokroić. Ogórki i jabłko obrać i pokroić w kostkę. Dodać kukurydzę. Składniki wymieszać. Pół majonezu i pół śmietany wymieszać dodać do sałatki. Można dodać więcej majonezu i/lub śmietany zależy od gustu. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz