czwartek, 15 września 2011

Ciasto półkruche

Czas przygotowania: 15 min.
Czas pieczenia: 40 min.

Przepis na ciasto półkruche od mojej mamy. Oczywiście nie piecze się go samego tylko stanowi bazę do różnych placów. Na przykład piekę na nim szarlotkę (spód i warstwa wierzchnia, po środku jabłka), spód do sernika, czasem ciasto z owocami na przykład truskawkowe lub śliwkowe (owoce na wierzchu).

Składniki:

duża foremka (23x34)  / mała foremka (okrągła o średnicy 22cm)
- 1/2 kg mąki / 30 dag mąki
- 15 dag cukru pudru / 10 dag cukru
- 15 dag tłuszczu / 10 dag tłuszczu
- 2 jajka / 1 jajko
- 5-6 łyżek śmietany / 2-3 łyżki śmietany
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia / 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie:

Mąkę przesiać z prszkiem do pieczenia do miski, dodać cukier puder i tłuszcz, wymieszać. Dodać jajka, wymieszać. Dodać śmietanę, wymieszać. Rozwałkować.
Piec koło 40 minut w 170*C (zależy od placka).

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz