środa, 14 września 2011

Tarta szpinakowa z kurczakiem

Czas przygotowania: 1.10 min.
Czas pieczenia: 55 min.

Przepis dostałam od koleżanki z pacy a ona ma go z Internetu. Z tego co pamiętam mówiła że pochodzi z serialu Magda M więc to taki serialowy przepis ;) Trochę zmodyfikowany na potrzeby mojego mięsożernego męża. Oryginalna wersja nie zawierała kurczaka.



Foremka: okrągła do tarty o średnicy 25cm.

Składniki:
spód:
- 250 g mąki
- 125 g masła
- Szczypta soli i pieprzu
- ½ szklanki wody
- 1 żółtko opcjonalnie
farsz:
- 1 paczka mrożonego szpinaku liściastego (polecam markę Hortex)
- Masło do duszenia szpinaku
- 200g śmietany 18%
- 3 jajka
- Przyprawy: sól pieprz, czosnek (suszony bądź świeży)
- Tarty ser żółty 150g
- jedna podwójna pierś kurczaka

Wykonanie:

Wszystkie składniki na spód wymieszać dokładnie i zagnieść ciasto. Powinna powstać jednolita kulka, którą na minimum 30 min wkładamy do lodówki.

Szpinak należy rozmrozić na patelni z dwoma łyżeczkami masła, solą, pieprzem i czosnkiem.
W odrębnym naczyniu mieszamy (polecam mikserem – jajka, robią się puszyste) 3 całe jajka z pojemniczkiem śmietany oraz odrobiną soli i pierzu.
Ciasto rozwałkowujemy i wkładamy na okrągła foremkę (foremkę należy wcześniej posmarować cienko masłem). Delikatnie nakłuwamy ciasto widelcem na całej powierzchni. Podpiekamy przez około 15 minut w 170 -180*C.
Kurczaka kroimy na kawałeczki, solimy i albo podsmażamy albo gotujemy (wersja bardziej dietetyczna:)).
Następnie na podpieczony spód nakładamy kurczaka, szpinak i zalewamy całość mieszczanką jajek i śmietany. Na końcu posypujemy tratę żółtym serem.
Tartę wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy ok 50 min. w temp 170 – 180 C.

Smacznego!

2 komentarze:

  1. ja zwykle robię ze szpinakiem i fetą :)

    OdpowiedzUsuń
  2. mmmm, monami, musi być pyszna, uwielbiam fetę! Patrzyłam u ciebie na blogu i nie znalazłam przepisu, szkoda bo chętnie bym ją spróbowała.

    OdpowiedzUsuń