Czas gotowania: 15 min.
Dzisiaj wspólne rodzinne knedle. Ciasto wyszło mi trochę za rzadkie więc następnym razem dużo więcej mąki. Uczta dla mnie, mojej mamy i siostry. Paweł wybrał jajecznicę z parówką, jak zwykle dla niego słodkie to nie obiad hi, hi...
Przepis pochodzi z miesięcznika "Moje Gotowanie" październik 2008.
Składniki na 24 knedelki:
- 70 dag ziemniaków
- 1 i 1/2 szklanki mąki (dużo więcej)
- jajko
- 1/2kg śliwek węgierek
- 1/2 szklanki cukru
- cynamon (opcjonalnie)
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki bułki tartej
- cukier puder
- 1 i 1/2 szklanki mąki (dużo więcej)
- jajko
- 1/2kg śliwek węgierek
- 1/2 szklanki cukru
- cynamon (opcjonalnie)
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki bułki tartej
- cukier puder
Śliwki umyć, osuszyć, wydrylować i oprószyć cynamonem (opcjonalnie). Ziemniaki ugotować i zmielić. Ziemniaki przełożyć na stolnicę, wbić jajko, dodać mąkę, szczyptę soli, zagnieść jednolite ciasto. Fragment odkroić, uformować z niego wałek o średnicy ok. 4 cm i kroić w kawałki po 3 cm. Kawałki ciasta rozpłaszczyć na okrągłe placuszki. Na każdy nakładać śliwkę i wsypywać pół łyżeczki cukru. Ciasto zalepić nad śliwką i nadać całości kulisy kształt. W ten sam sposób przygotować knedle z reszty ciasta. Knedle wrzucać do osolonego wrzątku, gotować 4 minuty od ponownego zawrzenia wody. Wyjmować ostrożnie łyżką cedzakową. Bułkę tartą zrumienić na maśle. Przed podaniem polać knedle i posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Moje comfort food, chociaż akurat ziemniaczane robię niezbyt często ;-)
OdpowiedzUsuńuwielbiam!
OdpowiedzUsuń