środa, 21 września 2011

Pieczone eskalopki wieprzowe z jabłkami i ziemniaczanym rosti

Czas przygotowania: 40 min.
Czas pieczenia: 50 min. (w sumie)

Bardzo ciekawa potrawa ale następnym razem wprowadzimy trochę zmian. Do środka mamy zamiar dodać pomidorka suszonego z oliwy i użyjemy cieńszego mięsa może na schabowe dobrze rozbitego.
Tym razem było smaczne ale troszeczkę mało wyraziste.

Przepis pochodzi od Jenni Fleetwood "main courses classics".



Foremka: zwykła blacha z pieca

Składniki:

- 2 duże ziemniaki
- 2 średnie jabłka
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 4 duże paski szynki prosciutto
- 4 paski mięsa wieprzowego
- 4 listki szałwii (ja nie dodaję)
- oliwa z oliwek
- 1/3 kostki masła
- przyprawy: sól i pieprz

Wykonanie:

Ziemniaki i jedno jabłko utrzyj na dużych oczkach. Odciśnij sok. Ubij jajko. Wymieszaj ziemniaki i jabłko, dodaj czosnek wyciśnięty przez praskę i jajko. Blaszaną tacę z pieca pokryj folią aluminiową i nasmaruj masłem. Podziel masę ziemniaczaną na 4 części i ułóż 4 kupki na blasze. Przypłaszcz każdą od góry. Pokrop oliwą z oliwek i piecz przez 10 minut w 200*C (piekliśmy dłużej około 20 minut).
W międzyczasie rozbij wieprzowe kawałki. Weź plastry szynki prosciutto i ułóż na każdym pasek mięsa. Pokrój obrane jabłko ma ćwiartki. Wyłóż po jednej ćwiartce na każdy pasek mięsa (jeśli używasz szałwii wyłóż ją razem z jabłkiem) i na każdą ćwiartkę daj trochę masła. Zawiń w rolki.
Następnie wyłóż tak przygotowane rolki na podpieczone kupki ziemniaków i włóż do pieca na kolejne 20 minut. (my piekliśmy 30 minut, mięsko było za grube więc się nie zrobiło po 20 minutach)

Smacznego!

1 komentarz: