niedziela, 18 września 2011

Omlet z ziemniakami

Czas przygotowania: 20 min. (plus czas gotowania ziemniaków)
Czas pieczenia: 30 min.

Byliśmy bardzo głodni i nic nie mieliśmy przygotowanego na obiadek. W takich sytuacjach ratujemy się zwykle jajecznicą albo jajkami sadzonymi z ziemniakami. Zainspirowani hiszpańskim omletem o którym sobie właśnie przypomnieliśmy i którym częstowała nas Nuria za starych londyńskich czasów przygotowaliśmy poniższe danie. Niestety w wersji okrojonej ze względu na pustą lodówkę. Przepis zdecydowanie do powtórzenia w bardziej bogatej wersji z papryczką, pomidorami, boczusiem ....

Foremka: naczynie żaroodporne 2,4l

Składniki:

- 8 jajek
- 10 małych ziemniaków
- 4 łyżki mąki
- 1 szklanka mleka
- tarty ser żółty np Gouda
- sól i pieprz

Wykonanie:

Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Pokroić w plasterki. Jajka zmiksować z 1/2 łyżeczki soli i pieprzu. Dodać mąkę i mleko. Wymieszać z ziemniakami. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Posypać żółtym serem. Piec w 180*C przez 30 minut.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz