Czas pieczenia: 30 min.
Byliśmy bardzo głodni i nic nie mieliśmy przygotowanego na obiadek. W takich sytuacjach ratujemy się zwykle jajecznicą albo jajkami sadzonymi z ziemniakami. Zainspirowani hiszpańskim omletem o którym sobie właśnie przypomnieliśmy i którym częstowała nas Nuria za starych londyńskich czasów przygotowaliśmy poniższe danie. Niestety w wersji okrojonej ze względu na pustą lodówkę. Przepis zdecydowanie do powtórzenia w bardziej bogatej wersji z papryczką, pomidorami, boczusiem ....
Foremka: naczynie żaroodporne 2,4l
Składniki:
- 8 jajek
- 10 małych ziemniaków
- 4 łyżki mąki
- 1 szklanka mleka
- tarty ser żółty np Gouda
- sól i pieprz
- 4 łyżki mąki
- 1 szklanka mleka
- tarty ser żółty np Gouda
- sól i pieprz
Wykonanie:
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Pokroić w plasterki. Jajka zmiksować z 1/2 łyżeczki soli i pieprzu. Dodać mąkę i mleko. Wymieszać z ziemniakami. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Posypać żółtym serem. Piec w 180*C przez 30 minut.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz