niedziela, 18 września 2011

Krucha szarlotka

Czas przygotowania: 60 min.
Czas pieczenia: 60 min.

Ciasto przygotowane, zaraz będą goście na mecz siatkówki. Co prawda gramy tylko o drugie miejsce ale na osłodę mamy coś pysznego ;)
Troszkę chyba mi nie wyszło, ciężko się kroi. Ciasto się kruszy a nadzienie wychodzi, ratunku!!! Wsadziłam do lodówki, mam nadzieję że stężeje. Smak jest za to cudowny.

Wyszło nie najgorzej, w każdym bądź razie goście zadowoleni ;)

Przepis pochodzi od gosiaa99.



Foremka: 20/32

Składniki:
ciasto:
- 4 szklanki mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szklana cukru pudru
- 1 1/2 kostki masła
- 6 dużych żółtek
- 2 łyżki gęstej śmietany
nadzienie:
- 8 kwaskowatych jabłek, obranych, pokrojonych w półplasterki
- 1/4 szklanki wody
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki soku z cytryny
- 3 łyżki bułki tartej
- cukier puder do posypania

Wykonanie:

Ciasto: Mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia przesiać do dużej miski. Masło pokroić na małe kawałki, dodać do mąki i posiekać, aż masa będzie grudkowata. Następnie  dodać żółtka i kwaśna śmietanę. Wyrobić ciasto (można zrobić to w malakserze). Podzielić na pół, zawinąć w folię i schłodzić na co najmniej godzinę lub dłużej.
Nadzienie:
Pokrojone jabłka umieścić w rondelku, dodać wodę i dusić pod przykryciem przez około 15 minut(starajmy się nie mieszać). Dodać cynamon i cukier, lekko wymieszać. Mąkę ziemniaczaną zmieszać z sokiem cytrynowym, dodać do masy jabłkowej i dusić jeszcze przez 2 minuty. Masa powinna być bardzo gęsta, ale nie rozgotowana.
Rozgrzać piekarnik do 180 st.C. Formę (34cm x 23cm) posmarować masłem i zetrzeć do niej na tarce jedną część ciasta. Lekko wgnieść ciasto, tak aby powierzchnia była w miarę równa i podpiec w piekarniku przez około 8 minut. Wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić, posypać tartą bułką, wyłożyć na to nadzienie jabłkowe i zetrzeć na nie drugą część ciasta.
Piec około godziny, aż powierzchnia ładnie się zrumieni. Lekko przestudzić, posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz