środa, 28 września 2011

Penne ze szpinakiem i kurczakiem

Czas przygotowania: 30 min.

Jedno z naszych ulubionych dań. Ekspresowe w przygotowaniu i pyszne :)




Składniki:

- opakowanie makaronu penne zwykłego lub pełnoziarnistego (używamy Lubelli 400g)
- opakowanie szpinaku mrożonego (używamy Hortexu )
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula (opcjonalnie)
- podwójna pierś kurczaka
- 1 śmietana 18% (200g)
- 10 dkg startego sera ementaler (może być inny np Gouda)
- kilka łyżek wody
- sól i pieprz

Wykonanie:

Ugotować penne al dente. Na patelni rozmrozić szpinak. Na osobnej patelni podsmażyć czosnek przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany i drobno posiekaną cebulę. Połączyć ze szpinakiem i dusić kilka minut (3-4). Doprawić do smaku solą i pieprzem. Kurczaka umyć, pokroić w kostkę, doprawić solą i pieprzem, usmażyć lub ugotować (my gotujemy). Śmietanę z kilkoma łyżkami wody doprowadzić do wrzenia, dodać żółty ser i gotować aż się rozpuści. Cały czas mieszać drewnianą łyżką. Sos powinien stać się jednolity i dość gęsty.
Zmieszać wszystkie składniki. Dla mnie koniecznie dodatkowo obficie posypane czarnym świeżo mielonym pieprzem.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz