Czas pieczenia: min.
Specjalność mojego męża. Przepis pochodzi od mojej teściowej.
Foremka: 20x32
Składniki:
biszkopt:
- 3 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki krupczatki
- szczypta soli
masa:
- bita śmietana- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki krupczatki
- szczypta soli
masa:
- smietan fix
- galaretka
polewa:
- 1/2 kostki margaryny lub masła
- 1/2 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 4 łyżki wody
- 2 łyżki kakao
- wiórki kokosowe do posypania (opcjonalnie)
Wykonanie:
Zmiksować jajka z cukrem. Dodać sól i mąkę. Piec w 150*C - 180*C przez 15-20 minut. Po upieczeniu wyciągnąć z foremki na ścierkę i zawinąć w rulon. Zrobić galaretkę zgodnie z przepisem na opakowaniu, odstawić do stężenia. Ubić śmietanę ze śmietanfixem. Rozsmarować ubitą śmietanę na biszkopcie. Galaretkę pociąć w kostki i poukładać na środku biszkopta wzdłuż dłuższego boku. Zawinąć biszkopt. Składniki na polewę wrzucić do garnka, po rozpuszczeniu margaryny (masła) całość gotować 4 minuty (nie krócej bo polewa może nie zgęstnieć) ciągle mieszając. Polać polewą biszkopt. Oprószyć wiórkami.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz