Czas pieczenia: min.
Niezawodny przepis, zawsze wychodzi! Przepis pochodzi od mojej mamy.
Foremka: okrągła o średnicy 23 cm
Składniki:
- 1 kostka masła lub margaryny
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki wody lub mleka
- 3 łyżki kakao
- cukier waniliowy
- zapach migdałowy lub rumowy
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 jajka
Wykonanie:
- 1/2 szklanki wody lub mleka
- 3 łyżki kakao
- cukier waniliowy
- zapach migdałowy lub rumowy
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 jajka
Wykonanie:
Masło, cukier, wodę lub mleko, kakao, cukier waniliowy i zapach gotować przez około 10 minut na małym ogniu ciągle mieszając. Ostudzić, odlać trochę na polewę (1/4). Po ostudzeniu dodać 4 żółtka i po trochę mąki przesianej z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać ubite na sztywno białka.
Piec 40 minut w 170*C. Po wyjęciu odczekać 15 minut i polać polewą.
Można również dodać przyprawę do pierników i przełożyć powidłami śliwkowymi. Inna opcje to przełożenie bitą śmietaną lub masą budyniową.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz