Składniki:
- sałata lodowa
- 2 pomidory
- ok. 100g oliwek bez pestek
- 200g sera feta
- szczypiorek lub zielona cebulka
- awokado (opcjonalnie)
- 1 ząbek czosnku
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu winnego
- 1 łyżka octu balsamicznego
- sól i pieprz świeżo mielony
Wykonanie:- ok. 100g oliwek bez pestek
- 200g sera feta
- szczypiorek lub zielona cebulka
- awokado (opcjonalnie)
- 1 ząbek czosnku
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu winnego
- 1 łyżka octu balsamicznego
- sól i pieprz świeżo mielony
Sałatę umyć i pociąć w drobne paski. Pomidory umyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Oliwki odcedzić z zalewy. Ser pokroić w kostkę. Szczypiorek umyć i drobno pokroić. Wszystkie składniki zmieszać. Do słoiczka wlać oliwę z oliwek. Dodać do słoiczka ocet winny i balsamiczny. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę do słoiczka. Dodać sól. Słoiczek zakręcić i wszystkie składniki dokładnie w nim wymieszać energicznie potrząsając. Sos przelać ze słoiczka do pozostałych składników. Wymieszać.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz