Czas pieczenia: 40 min.
Przepis pochodzi z TLC cooking z modyfikacjami po oglądnięciu programu.
Foremka: naczynie żaroodporne 26x36.
Składniki:
- 1,4 kg udek z kurczaka (my kupiliśmy 2 udka z kością i 4 udka wyfiletowane w sumie na 8 części)
- 1 litrowy słoik papryki marynowanej w occie
- 2 duże jajka
- 2 łyżki startego parmezanu
- 2 duże jajka
- 2 łyżki startego parmezanu
- 2 szklanki bułki tartej Buddiego Valastro (500g zwykłej bułki tartej + 1 szklanka tartego sera parmezan + 3 łyżki suszonej natki pietruszki + 1/2 łyżeczki soli + trochę pieprzu świeżo mielonego + 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę + 2 łyżki ziół prowansalskich)
- pieprz i sól
- oliwa z oliwek do smażeniaWykonanie:
Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Usunąć skórę i tłuszcz z kawałków kurczaka. Doprawić solą i pieprzem.
Rozgrzać patelnię na średnim ogniu. Rozbić jajka z parmezanem. Wysypać bułkę tartą na płaski talerzyk. Nalać oliwy na wysokość 1/4 wysokości patelni. Rozgrzać oliwę.
Zamoczyć każdy kawałek kurczaka w jajku a następnie obtoczyć w bułce tartej. Usmażyć na złoty kolor z obydwu stron.
Przygotować duże naczynie żaroodporne i ułożyć w nim kawałki kurczaka w jednej warstwie tak, aby się nie dotykały nawzajem. Wlać zalewę z papryki na kawałki kurczaka i piec przez 15 minut. Następnie dodać papryczki ze słoika na mięso. Przykryć folią i nakłuć kilka dziurek. Piec przez ok. 30 minut.
Podawać kurczaka przełożonego papryczkami i sokiem powstałym podczas pieczenia.
Kurczaka jedliśmy z frytasami i sałatką z jogurtem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz