Czas gotowania: 30 min.
Foremka: naczynieżaroodporne 2,4l
Składniki:
- 60 dkg serc drobiowych
Smacznego!
- 1/2l bulionu drobiowego - my używamy kostki rosołowej ale można ją zastąpić wodą z dodatkiem przypraw według uznania np lubczyk, liść laurowy, ziele angielskie, sól i świeżo mielony pieprz.
- 200g śmietana 18%- 3 kopiate łyżeczki mąki
- 3 kopiate łyżeczki chrzanu
- przyprawy: pieprz i sól
Wykonanie:
Serca oczyścić, doprawić solą i pieprzem. Włożyć do naczynia żaroodpornego i zalać bulionem. Przykryć naczynie. Wstawić do piekarnika i dusić przez 30 minut w 200*C. Następnie rozrobić śmietanę z mąką i chrzanem. Dodać do bulionu (najpierw dolać do śmietany trochę gorącego bulionu żeby ją zahartować inaczej może się ściąć). Jeszcze chwilę poddusić żeby się smaki przegryzły.
Podawać można z ryżem, kaszą, ziemniakami, bułeczkami na parze a nawet makaronem.
My tym razem podaliśmy z ziemniakami i buraczanym puree.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz