poniedziałek, 3 października 2011

Łosoś z mozzarellą

Czas przygotowania: 60 min.
Czas pieczenia: 30 min.

Przepis pochodzi z miesięcznika "Moje Gotowanie" czerwiec 2009.



Foremka: naczynie żaroodporne 26x36.

Składniki:

- 2 równe filety łososia
- łyżka octu balsamicznego
- 2-3 łyżki oliwy
- 2 kule mozzarelli
- słoiczek suszonych pomidorów
- sól i pieprz

Wykonanie:

Oba filety łososia umyć i osuszyć. Odciąć skórę. Jedną stronę każdego fileta oprószyć solą i świeżo zmielonym pieprzem. Skropić łyżeczką octu balsamicznego oraz dokładnie posmarować zalewą z suszonych pomidorów. Przygotowaną rybę odstawić na godzinę do lodówki.
Mozzarellę pokroić w plastry. Połowę z nich ułożyć na jednym z zamarynowanych wcześniej filetów na posolonej i popieprzonej stronie. Przykryć kawałkami suszonych pomidorów (nie osączać ich zbyt dokładnie z zalewy). Na pomidorach ułożyć pozostałe plastry mozzarelli. Przykryć drugim filetem stroną posoloną i popieprzoną do wewnątrz. Całość zesznurować w kliku miejscach nitką.
Piec w 200*C przez 30 minut.

Smacznego!

1 komentarz:

  1. Pyszne,robilam pierwszy raz.Cos takiego innego,nieoklepane:)

    OdpowiedzUsuń