poniedziałek, 3 października 2011

Zebra

Czas przygotowania: 40 min.
Czas pieczenia: 60 min.

Przepis pochodzi od dorotus76.



Foremka: okrągła o średnicy 23cm.

Składniki:

- 5 jajek, białka i żółtka oddzielnie
- 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
- 1 szklanka wody gazowanej (lub innego napoju gazowanego np. fanta)*
- 1 szklanka oleju słonecznikowego
- 3 szklanki + 2 czubate łyżki mąki pszennej
- 2 czubate łyżki kakao
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- aromat do ciast (np. pomarańczowy, rumowy, cytrynowy)


Wykonanie:

Wszystkie składniki do ciasta powinny mieć temperaturę pokojową. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać.
Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier. Dodać żółtka i dalej ubijać (tą samą przystawką), do połączenia się składników.
Mąkę, olej, aromat (dodać sporo aromatu) i wodę dodawać do ciasta stopniowo i na zmianę, mieszając po każdym dodaniu drewnianą łyżką lub szpatułką, tylko do połączenia się składników i delikatnie, by piana nie 'siadła'.
Ciasto podzielić na 2 równe części. Do jednej dodać 2 przesiane łyżki kakao, a do drugiej dodatkowo 2 przesiane łyżki mąki. Tortownicę o średnicy 23 cm wysmarować masłem i posypać bułką tartą (można również wyłożyć papierem do pieczenia). Na  sam środek formy nakładać na przemian po 2 łyżki ciemnego i jasnego ciasta (ma się stopniowo rozlewać), najlepiej robić to dużą łyżką np. chochelką.
Piec około godziny (sprawdzić patyczkiem) w temperaturze 180ºC (najlepiej pierwsze 20 minut piec w niższej temperaturze np. 160ºC). Po ostudzeniu pokryć polewą czekoladową jasną lub ciemną, wg uznania (niekoniecznie).

Smacznego!
 

1 komentarz: