Czas pieczenia: 60 min. (razem z podpiekaniem spodu)
ciasto:
- składnik1
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżeczki otartej skórki z cytryny
- 1/2 szklanki cukru
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 1 i 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (cukier waniliowy)
- około 4 łyżki kwaśnej śmietany
- kostka masła
masa jabłkowo - budyniowa:
- składnik1- 1,5 kg jabłek (dałam 4 duże Championy)
- 2 budynie waniliowe bez cukru + 4 łyżki cukru
- 3 niepełne szklanki mleka
- cukier puder do posypania
- kilka łyżek bułki tartej
Wykonanie:
Jabłka obrać, pokroić w ósemki, wyłożyć na cieście. (pokroiłam na mniejsze kawałki).
Budyń ugotować wedle przepisu na opakowaniu, używając przy tym tylko 3 szklanki mleka. Jeśli budyń jest bez cukru pamiętajmy, aby go dodać. Gorący jeszcze budyń wylać na jabłka.Resztę ciasta rozwałkowujemy na wierzch. Ja pokroiłam na paski, a następnie zrobiłam na cieście kratkę.
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 50 minut w 180*C.
Przed krojeniem ciasto należy całkowicie schłodzić np zostawić na noc w lodówce.
Smacznego!
Poniżej nasza zwyczajowa wieczorna herbatko-kawka ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz