piątek, 7 października 2011

Szarlotka z budyniem

Czas przygotowania: 60 min.
Czas pieczenia: 60 min. (razem z podpiekaniem spodu)

Byłam bardzo napalona na to ciasto. W trakcie robienia była chwila zwątpienia i byłam przekonana że to niewypał. Pierwszy kawałek zjadłam jeszcze na ciepło, w smaku był pyszny! ale się całkowicie rozpaćkał. Doczytałam u Gosiaa99 że ciasto trzeba schłodzić dobrze przed krojeniem więc następnego dnia kolejna próba i super, fajnie ciacho stężało i dobrze się kroi. Teraz ciasto siedzi w lodówce i zobaczymy... Jak będzie za zimne a szczerze nie przepadam za zimną szarlotką to podgrzeję w mikrofali.
Przepis połączony pochodzi od dorotus76 i Gosiaa99.



Foremka: 20x32

Składniki:
ciasto:
- składnik1
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżeczki otartej skórki z cytryny
- 1/2 szklanki cukru
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 1 i 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (cukier waniliowy)
- około 4 łyżki kwaśnej śmietany
- kostka masła
masa jabłkowo - budyniowa:
- składnik1
- 1,5 kg jabłek (dałam 4 duże Championy)
- 2 budynie waniliowe bez cukru + 4 łyżki cukru
- 3 niepełne szklanki mleka
- cukier puder do posypania
- kilka łyżek bułki tartej

Wykonanie:

Wszystkie składniki zagnieść razem (jeśli potrzeba dodać łyżkę śmietany więcej). Podzielić na dwie części i włożyć do lodówki na przynajmniej 30 minut. Po upływie czasu wyjąć jedną część, rozwałkować na wielkość blaszki ( u mnie 33 x22). Blachę wyłożyć papierem, ułożyć ciasto, ponakłuwać i wstawić do piekarnika. Popiec przez około 13 minut w 180*C(lub do czasu, aż się delikatnie podrumieni). Spód oprószyć bułką tartą (by wchłaniała wilgoć z jabłek).
Jabłka obrać, pokroić w ósemki, wyłożyć na cieście. (pokroiłam na mniejsze kawałki).
Budyń ugotować wedle przepisu na opakowaniu, używając przy tym tylko 3 szklanki mleka. Jeśli budyń jest bez cukru pamiętajmy, aby  go dodać. Gorący jeszcze budyń wylać na jabłka.
Resztę ciasta rozwałkowujemy na wierzch. Ja pokroiłam na paski, a następnie zrobiłam na cieście kratkę.
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 50 minut w 180*C.
Przed krojeniem ciasto należy całkowicie schłodzić np zostawić na noc w lodówce.


Smacznego!

Poniżej nasza zwyczajowa wieczorna herbatko-kawka ;)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz