sobota, 5 listopada 2011

Chili z wołowiny (gulasz)

Czas przygotowania: 40 min.
Czas gotowania: 60 min.

Przepis pochodzi z miesięcznika "Moje Gotowanie" styczeń 2008.



Składniki:

- 1kg wołowiny
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- szklanka bulionu wołowego (opcjonalnie, zamiast może być woda)
- 2 szklanki pomidorów krojonych z puszki
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 papryczki chilli (czerwone i zielone)
- 1 łyżka chilli w proszku
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 2 łyżki kuminu
- kilka kostek gorzkiej czekolady
- sól i pieprz

Wykonanie:

Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Papryczki opłukać, usunąć pestki, pokroić w plasterki.
Mięso oczyścić z tłuszczu i błon, pokroić na grube kawałki i oprószyć pieprzem. Smarzyć partiami na rozgrzanym oleju, krótko, tak żeby się mocno zarumieniło.
Na tłuszcz ze smażenia mięsa wrzucić cebulę i zeszklić ją razem z czosnkiem i papryczkami chili. Wlać bulion, zagotować i całość dodać do garnka z mięsem. Wsypać przyprawy, zamieszać, dodać pomidory i koncentrat. Gotować pod przykryciem 1 godzinę. Pod koniec odkryć garnek aby sos zgęstniał. Dodać czekoladę. Zostawić sos aby odparował.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz