czwartek, 24 listopada 2011

Kopytka

Czas przygotowania: 60 min.
Czas gotowania: 10 min.

Kopytka przygotowaliśmy jakiś czas temu przy okazji robienia knedli z mięsem. Składniki na ciasto są takie same a masy mięsnej nam wtedy zabrakło. Myślę że z podanych proporcji wyszłoby bardzo dużo kopytek więc polecam zmniejszenie o połowę.




Składniki:

- 1 kg ziemniaków
- 3 szklanki mąki (albo trochę więcej jeśli ziemniaki są wilgotne)
- 2 jajka
- sól
Wykonanie:

Ziemniaki ugotować i zmielić. Przełożyć na stolnicę, wbić jajko, dodać mąkę, szczyptę soli, zagnieść jednolite ciasto. Ciasto powinno być sprężyste i nie klejąc jeśli potrzeba dodać trochę więcej mąki. Odkrawać kawałki ciasta i formować wałeczki. Spłaszczyć je delikatnie i pociąć na skos na romby.
Smacznego!
W dużym garnku zagotować wodę z 1 łyżeczką soli. Wrzucać kopytka na wrzątek. Gdy wypłyną gotować ok 2-3 minuty na wolnym ogniu. Aby sprawdzić, czy są w środku ugotowane wyciągnąć jednego i spróbować.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz