niedziela, 27 listopada 2011

Roladki wołowe nadziewane

Czas przygotowania: 45 min.
Czas gotowania: 1,5 min.




Składniki:

- 1kg wołowiny
- miniaturkowe ogórki konserwowe
- suszone pomidory
- 1/2 kostki bulionu wołowego (opcjonalnie)
- 10 grzybków suszonych
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- sól i pieprz
- tłuszcz do smażenia
- śmietana 18%
- 2 łyżeczki mąki

Wykonanie:

Mięso umyć, oczyścić, podzielić i rozbić. Natrzeć solą i pieprzem. Na kazdy kawałek położyć ogórki i suszone pomidory. Zawinąć i związać nitką żeby się nie rozleciało podczas gotowania. Obsmażyć. Włożyć do garnka i zalać wodą. Dodać kostkę bulionową i przyprawy. Gotować na wolnym ogniu aż mięso zmieknie około 1,5 godziny. Następnie mąkę rozmieszać w pół szklanki śmietany. Śmietanę zahartować i dodać do roladek.
My zwykle podajemy z kaszą lub ziemniakami ale tym razem mieliśmy zamrożone kopytka. Jako ważywny dodatek dzisiaj faslka szparagowa.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz