poniedziałek, 7 listopada 2011

Tradycyjny schabowy

Czas przygotowania: 20 min.

Od dawna miałam ochotę na tradycyjnego schaboszczaka. I do tego jeszcze podsmażane z cebulką pieczareczki. Mniam, mniam ;)



Składniki na 2 duże porcje:

- 30 dkg schabu
- pieprz i sól
- jajko
- 4 łyżki bułki tartej
- olej do smażenia
- 4 średnie pieczarki
- mała cebula

Wykonanie:

Schab umyć, oczyścić i podzielić na części (plastry o grubości 1.5 cm). Każdą część rozbić tłuczkiem a następnie posolić i popieprzyć. Jajko rozbić i rozmącić. Każdy plaster schabu zamoczyć w jajku i obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju.

Pieczarki oczyścić. Skórkę obrać. Pokroić na plasterki. Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę. Pieczarki i cebulę usmażyć na oleju. Posolić i popieprzyć do smaku.

Podawać z ziemniakami i dowolną surówką. My dzisiaj mieliśmy brokuły.

Smacznego!

1 komentarz:

  1. mnie tez czasami nachodzi ochota na takie tradycyjne kotleciaki:)

    OdpowiedzUsuń