niedziela, 11 grudnia 2011

Filety kurze przekładane szynką i serem

Czas przygotowania: 30 min.







Składniki:

- 4 duże piersi kurczaka
- 4 plastry szynki
- 4 plastry sera żółtego Gouda
- bułka tarta (użyliśmy bułki Buddiego Valastro wg przepisu: 500g zwykłej bułki tartej + 1 szklanka tartego sera parmezan + 3 łyżki suszonej natki pietruszki + 1/2 łyżeczki soli + trochę pieprzu świeżo mielonego + 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę + 2 łyżki ziół prowansalskich)
- 2 jajka
- sól i pieprz
- wykałaczki
- olej do smażenia

Wykonanie:

Piersi kurczaka umyć, oczyścić i uformować na plastry. Posolić i popieprzyć z obu stron. Na każdy plaster ułożyć plasterek szynki i sera. Złożyć na pół i spiąć wykałaczkami. Jajka rozmącić. Złożone piersi kurczaka maczać w jajku i obtaczać w bułce tartej.
Smażyć na rozgrzanym oleju.
Można podawać tradycyjnie z ziemniakami puree i dowolną sałatką. My przyrządziliśmy sałatkę z zielonego ogórka, selera i ogóreczków konserwowych.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz