piątek, 9 grudnia 2011

Naleśniki

Czas przygotowania: 40 min.




Składniki (6 dużych naleśników):
naleśniki:
- 20 dkg mąki
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody
- 2-3 jajka
- sól
- olej do smażenia
masa serowa (3 duże naleśniki):
- 150g sera białego (używam sera półtłustego Piątnica)
- 3-4  łyżeczki jogurtu naturalnego (używam Zott)
- pół paczki cukru waniliowgo
- 5-6 łyżeczek cukru pudru
- garść rodzynek
dodatkowo:
- dżem truskawkowy na pozostałe 3 naleśniki


Wykonanie:

Składniki na naleśniki zmiksować. Smażyć na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju.
Rodzynki wymoczyć w zimnym mleku aż zmiękną. Składniki na masę serową (bez rodzynek) mieszać blenderem do uzyskania w miarę gładkiej masy. Dodać rodzynki i wymieszać łyżką.
Naleśniki z serem: naleśnik posmarować cienką warstwą masy serowej. Złoży na pół i później jeszcze raz na pół do uzyskania kształtu trójkąta.
 Naleśniki z dżemem: naleśnik posmarować cienką warstwą dżemy i zwinąć w rulonik.
Przed daniem naleśniki podsmażyć z dwóch stron. Podawać oprószone cukrem pudrem lub polane jogurtem. Naleśniki z dżemem można dodatkowo polać sokiem z malin.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz