poniedziałek, 28 listopada 2011

Pasta bolognese a la Buddy Valastro

Czas przygotowania: 60 min.
Czas gotowania: 120 min.

Osobiście chyba jednak wolę nasze własne spaghetti bolognese z czosnkiem i przyprawami prowansalskimi no ale to było prawdziwie włoskie i też smaczne.

Przepis pochodzi z bloga wojna na smaki.



Składniki:




- ¼ szklanki niewolonego masła
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 średnia cebula, pokrojona w kostkę
- 2 średnie marchewki, pokrojone w kostkę
- 2 średnie łodygi selera, pokrojone w kostkę
- ½  kg mielonej wołowiny
- ½ kg mielonej wieprzowiny
- ½ szklanki wytrawnego białego wina
- 1 liść laurowy
- 3 szklanki rozgniecionych pomidorów bez skórki
- 1 szklanka wody
- Gałka muszkatołowa (my nie lubimy więc nie dodajemy)
- Tarty parmezan (zamiast parmezanu używam Goudę)
- Makaron Fettuccine

Wykonanie:

Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i masło. Wrzuć cebulę, marchew i seler, odrobinę soli i pieprzu. Duś na małym ogniu do miękkości (około 10 minut). Dodaj mielone mięso i podsmażaj aż nie będzie surowe, wtedy dodaj wino, pomidory, wodę i liść laurowy. Gotuj na małym ogniu przez około 2 godziny co jakiś czas mieszając. Na gońcu dodaj łyżeczkę startej gałki muszkatołowej. Ugotuj w między czasie makaron. Podawaj makaron polany sosem.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz