poniedziałek, 12 grudnia 2011

Wieprzowina na słodko-kwaśno

Czas przygotowania: 120 min.

No i co by tu powiedzieć... Było pyszne ale jednak coś jest nie tak. Sos bardzo dobry tylko że wyszło za mało do takiej ilości mięsa więc następnym razem sos z podwójnej ilości składników albo mniej mięsa. Chyba trzeba też dopracować ciasto. Ciasta zrobiliśmy dwa razy tyle co w przepisie i nadal mam wrażenie że za mało. No cóż, następnym razem będziemy eksperymentować, może uda nam się znaleźć inny przepis na samo ciasto. Znalazłam alternatywny przepis na ciasto na Mirabelkowym blogu więc myślę że go wypróbujemy.

 
Przepis pochodzi od reve82.




Składniki (4-6 porcji):

- 400g polędwicy wieprzowej - w kostkę o szerokości 2,5 - 3 cm
- 1 marchew - w kostkę lub słupki
- 1/2 czerwonej papryki - w kostkę
- 1/2 zielonej papryki - w kostkę
- puszka ananasa w kawałkach (zalewa też się przyda)
- 3 szklanki oleju do smażenia
marynata:
- 2 łyżki sosu sojowego
- szczypta mąki kukurydzianej
sos:
- 2 łyżki ciemnego sosu sojowego 
- 1/4 szklanki cukru
- 2 łyżki ketchupu
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/2 szklanki zalewy po ananasach z puszki
- 1/4 szklanki octu ryżowego
- ewent.do zagęszczenia gotowego sosu - 1 łyżka mąki kukurydzianej rozpuszczonej w 4 łyżkach wody
ciasto:
- 1/3 szklanki mąki
- 1/3 szklanki mąki kukurydzianej
- białko lekko ubite
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 1/3 szklanki ciepłej wody


Wykonanie:


Zamarynuj kawałki mięsa i odstaw na 20 minut. Przygotuj sos. Przygotuj ciasto Do miski wsyp mąkę i mąkę kukurydzianą. Wymieszaj z białkiem i olejem roślinnym. Dodaj odpowiednią ilość wody aby uzyskać masę, która nie będzie ani za sucha ani za mokra. Powinna powoli kapać po nabraniu na łyżkę.
W woku lub głębokiej patelni rozgrzej olej do temperatury około 180-185 stopni Celsjusza.
Kawałki wieprzowiny obtocz w przygotowanym cieście. Następnie smaż na głębokim oleju aż do uzyskania złotobrązowego koloru. Wyjmij z woka i osusz na ręczniku papierowym.
Aby przygotować słodko-kwaśny sos do małego rondla wlej wcześniej wymieszane składniki sosu i gotuj je na średnim ogniu, aż do wrzenia. Następnie dodaj marchew, paprykę, kawałki ananasa i ponownie zagotuj. Sos możesz zagęścić wodą z mąką kukurydzianą.
Tak przygotowaną wieprzowinę połóż na ryżu i zalej sosem.


 
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz