niedziela, 19 lutego 2012

Schab pod wielowarstwową pierzynką

Czas przygotowania: 30 min.
Czas pieczenia: 30 min.

Przepis pochodzi od Co w książce kulinarnej ukryte.




Foremka: naczynie żaroodporne 2,4l

Składniki:

- 4 kotlety schabowe
- 4 łyżki masła
- musztarda miodowa
- 1 cebula
- 10 dag salami
- 10 dag żółtego sera
- 1 jajko
- bułka tarta do posypania kotletów
- sól, pieprz
 
 
Wykonanie:

Kotlety umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Oprósz z obu stron sola i pieprzem.
Naczynie żaroodporne posmaruj masłem. Ułóż kotlety i wierzch każdego posmaruj musztardą.
Cebulę obierz i dość drobno poszatkuj. Ułóż warstwę cebuli na musztardzie, a następnie połóż na cebuli pokrojone w plastry salami, tak aby tworzyły kolejna warstwę.
Naczynie wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 190* C i zapiekaj ok. 15 minut.
W tym czasie zetrzyj ser na tarce o grubych oczkach i wsyp do miski. Dodaj do sera rozkłócone jajka. Przypraw sola i pieprzem.
Po 15 minutach wyjmij naczynie z kotletami z piekarnika i każdy kotlet polej masą serową. Wierzch posyp bułka tartą a na samym końcu obłóż kotlety wiórkami masła, tak aby roztapiające się masło przyrumieniło warstwę bułki.
Kotlety wstaw do piekarnika na kolejne 15 minut, ale już w temperaturze 190* C. (Ostatnie 5 minut podniosłam temperaturę do 200*C)
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz