niedziela, 12 lutego 2012

Tarta z brokułami i serem pleśniowym

Czas przygotowania: 1h 20 min.
Czas pieczenia: 35 min.

Inspiracja pochodzi z Pieczenie chleba i inne przepisy.




Foremka: okrągła do tarty o średnicy 25cm.

Składniki:
spód:
- 250 g mąki
- 125 g masła
- Szczypta soli i pieprzu
- ½ szklanki wody
- 1 żółtko opcjonalnie
farsz
- 1 brokuł
- 1 cebula
- 200g śmietany 18%
- 3 jajka
- sól, pieprz
- Ser gorgonzola 150 - 200g
- 1 pierś kurczaka
- olej do smażenia

Wykonanie:

Wszystkie składniki na spód wymieszać dokładnie i zagnieść ciasto. Powinna powstać jednolita kulka, którą na minimum 30 min wkładamy do lodówki.
Ciasto rozwałkowujemy i wkładamy na okrągła foremkę (foremkę należy wcześniej posmarować cienko masłem). Delikatnie nakłuwamy ciasto widelcem na całej powierzchni. Podpiekamy przez około 15 minut w 170 -180*C.
Smacznego!
Brokuł umyć i podzielić na małe różyczki.
W odrębnym naczyniu mieszamy (polecam mikserem – jajka, robią się puszyste) 3 całe jajka z pojemniczkiem śmietany oraz odrobiną soli i pieprzu.
Cebulę siekamy w drobną kostkę i podsmażamy. Kurczaka kroimy na kawałeczki, solimy i albo podsmażamy albo gotujemy (wersja bardziej dietetyczna:)).
Następnie na podpieczony spód nakładamy kurczaka z cebulą, brokuła, porwany ser gorgonzola i zalewamy całość mieszczanką jajek i śmietany.
Tartę wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy ok 35 min. w temp 170 – 180 C.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz