Czas pieczenia: 35 min.
Inspiracja pochodzi z Pieczenie chleba i inne przepisy.
Foremka: okrągła do tarty o średnicy 25cm.
Składniki:
spód:
- 250 g mąki
- 125 g masła
- Szczypta soli i pieprzu
- ½ szklanki wody
- 1 żółtko opcjonalnie
farsz
- 1 brokuł
- 1 cebula
- 200g śmietany 18%
- 1 pierś kurczaka
- olej do smażenia
- 1 brokuł
- 1 cebula
- 200g śmietany 18%
- 3 jajka
- sól, pieprz
- Ser gorgonzola 150 - 200g- 1 pierś kurczaka
- olej do smażenia
Wykonanie:
Wszystkie składniki na spód wymieszać dokładnie i zagnieść ciasto. Powinna powstać jednolita kulka, którą na minimum 30 min wkładamy do lodówki.
Ciasto rozwałkowujemy i wkładamy na okrągła foremkę (foremkę należy wcześniej posmarować cienko masłem). Delikatnie nakłuwamy ciasto widelcem na całej powierzchni. Podpiekamy przez około 15 minut w 170 -180*C.Smacznego!
Brokuł umyć i podzielić na małe różyczki.
W odrębnym naczyniu mieszamy (polecam mikserem – jajka, robią się puszyste) 3 całe jajka z pojemniczkiem śmietany oraz odrobiną soli i pieprzu.
Cebulę siekamy w drobną kostkę i podsmażamy. Kurczaka kroimy na kawałeczki, solimy i albo podsmażamy albo gotujemy (wersja bardziej dietetyczna:)).
Następnie na podpieczony spód nakładamy kurczaka z cebulą, brokuła, porwany ser gorgonzola i zalewamy całość mieszczanką jajek i śmietany.
Tartę wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy ok 35 min. w temp 170 –180 C .
Tartę wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy ok 35 min. w temp 170 –
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz