wtorek, 8 maja 2012

Najprostsze ciasto rabarbarowe.

Czas przygotowania: 40 min.
Czas pieczenia: 60 min.

Pzsyne, łatwe i szybkie ciasto.

Przepis pochodzi ze strony Moj Ogrodek.



Foremka: keksówka

Składniki:

- 200 g masła
- 130 g cukru
- 1 cukier waniliowy
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 200 g mąki pszennej
- 40 g mąki ziemniaczanej
- 4 jajka
- sól
- rabarbar

Wykonanie:



Masło ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym oraz szczyptą soli. Dodajemy kolejno jajka. Masę łączymy z mąką pszenną, ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Wyrabiamy na gładkie ciasto. Rabarbar kroimy na kawałki o długości ok. 2 cm. Ciastem napełniamy wysmarowaną masłem keksówkę. Na cieście układamy owoce (można je lekko powciskać). Pieczemy w 170° przez 45 minut (u mnie 60 minut).

Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz