niedziela, 5 sierpnia 2012

Tortilla z Chorizo i serem Manchego

Czas przygotowania: 30min.
Czas pieczenia: 15min.

Inspiracja z pojedynku Pascal - Okrasa.

Przepis pochodzi od kuchnialidla.pl.




Foremka: patelnia

Składniki:

- średnie, młode ziemniaki, wcześniej ugotowane w mundurkach, obrane i pokrojone w talarki: 700 g
- salami Chorizo: 150 g

- ser Manchego: 80 g
- jajka: 6 szt.
- śmietana 30%: 300 ml
- cebula dymka - szczypiorek: 2 szt.
- czerwona cebula: 130 g
- czarne oliwki: 30 g
- oliwa z oliwek: 60 ml
- sól: do smaku
- pieprz: do smaku

Wykonanie:

Dla 4 osób
Czas przygotowania: 20 minut

* Przygotuj patelnię z możliwością pieczenia w piekarniku lub patelnię z grubym dnem.
* Przygotuj ręcznik papierowy.
* Rozgrzej piekarnik do 160 stopni C (funkcja grillowania).
* Propozycja podania: bezpośrednio z patelni.

Na patelni rozgrzewamy oliwę (ok. 25 ml –ok. 1,5 łyżki), wrzucamy pokrojoną w piórka czerwoną cebulę, chwilę smażymy, często mieszając.


W momencie gdy cebula się zarumieni, dodajemy 150 g salami Chorizo w plastrach, chwilę smażymy. Następnie zawartość patelni przekładamy do miseczki wyłożonej papierowym ręcznikiem, nakładamy z góry drugi kawałek ręcznika papierowego, delikatnie odsączamy tłuszcz.

W kolejnej misce roztrzepujemy 6 całych jaj, dodajemy śmietanę, mieszamy. Dokładamy czarne oliwki pokrojone w talarki, Chorizo z cebulą, drobno starty ser Manchego, doprawiamy solą i pieprzem oraz dodajemy pokrojone w talarki ziemniaki – wszystko delikatnie mieszamy.

Rozgrzewamy patelnię, wlewamy oliwę (ok. 35 ml – ok. 2-2,5 łyżki), a gdy się dobrze rozgrzeje, wlewamy całą zawartość miski. Smażymy przez około 3-4 minuty. Jeśli jest taka potrzeba, to nadmiar tłuszczu z tortilli usuwamy papierowym ręcznikiem.

Następnie patelnię z tortillą wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 160 stopni C (z funkcją grilla). Można również pozostawić tortillę na palniku i smażyć aż do momentu całkowitego ścięcia jajka (pamiętając o obróceniu tortilli na drugą stronę).

Po mniej więcej 5-7 minutach wyciągamy danie z piekarnika.
Posypujemy upieczoną tortillę szczypiorkiem.

Smacznego!

1 komentarz:

  1. Super się prezentuje i pewnie pyszna, widziałam nowy przepis Pascala, zapowiada się równie smaczny:)

    OdpowiedzUsuń