poniedziałek, 27 sierpnia 2012

Kurczak marynowany w miodzie z ziemniaczkami

Czas przygotowania: 40 min.
Czas pieczenia: 50 min.

Inspiracja z pojedynku Pascal - Okrasa.

Przepis pochodzi od kuchnialidla.pl.





Składniki:

- podudzie kurczaka: 6 szt.
- miód: 6 łyżeczek
- sos sojowy: 4 łyżeczki
- czosnek: 4 ząbek
- mielona ostra papryka: 1 szczypta
- cytryna: 1 szt.
- zielony ogórek: 480 g
- ser sałatkowy typu greckiego: 100 g
- kefir: 200 ml
- jogurt naturalny: 50 ml
- świeża mięta: 10 listków
- pistacje obrane ze skorupek, wcześniej podpieczone przez chwilę w piekarniku: 50 g
- młode ziemniaki: 1 kg
- olej rzepakowy: 60 g
- świeży rozmaryn: 1 garść
- sól: do smaku
- pieprz: do smaku
 

Wykonanie:

Dla 4 osób

Czas przygotowania: 20 min
Czas pieczenia ziemniaków: 40 min
Czas pieczenia podudzi: 35-40 min

* Przygotuj 2 naczynia żaroodporne
* Przygotuj folię spożywczą
* Przygotuj blender
* Rozgrzej piekarnik do 160°C (termoobieg) lub 180°C (góra-dół)


Ziemniaki: Umyte i pokrojone na połówki młode ziemniaki przekładamy do naczynia żaroodpornego. Dodajemy 2 ząbki czosnku pokrojone w plasterki, wsypujemy szczyptę papryki i dodajemy odrobinę oleju rzepakowego (ok. 3-4 łyżki – ok. 45-60 ml). Doprawiamy solą i pieprzem. Całość mieszamy. Dodajemy świeży rozmaryn. Naczynie z ziemniakami wkładamy do piekarnika ustawionego na 160°C (termoobieg) na 40 minut do momentu, aż ziemniaki nabiorą złotego koloru.

Kurczak: Do miski wlewamy 5-6 łyżeczek miodu, sos sojowy i szczyptę mielonej, ostrej papryki. Dodajemy 1 ząbek czosnku pokrojony w cienkie plastry. Wszystko mieszamy. Dodajemy sok z połowy cytryny. Podudzia wkładamy od razu do marynaty i mieszamy. Miskę zakrywamy folią i wkładamy na około 20 minut do lodówki.

Przygotowujemy naczynie żaroodporne i wkładamy do niego kurczaka, polewamy wszystko marynatą. Drugą połowę cytryny kroimy na małe cząsteczki. Na kurczaka nakładamy kawałki cytryny.

Wkładamy do piekarnika nastawionego na 160°C (termoobieg) na 35-40 minut na niższą półkę niż ziemniaki.

Wyciągamy z piekarnika ziemniaki i kurczaka. Ziemniaczki wykładamy na talerz. Następnie wykładamy złotego kurczaka. Kurczaka pieprzymy i polewamy marynatą z naczynia z piekarnika.
Przystrajamy całość 2 gałązkami rozmarynu.

Smacznego!

2 komentarze:

  1. Tez robiłam , ale użyłam ćwiartek, bo akurat miałam w zamrażalniku ;)
    Pyszne! ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Z pieczonymi ziemniaczkami wygląda smakowicie, ja niestety nie robiłam tego dania, wybrałam wersję Pascala, ale chyba to nadrobię:)

    OdpowiedzUsuń