niedziela, 26 sierpnia 2012

Podudzie kurczaka z pomidorami i porami

Czas przygotowania: 60 min.

Inspiracja z pojedynku Pascal - Okrasa.

Przepis pochodzi od kuchnialidla.pl.






Składniki:

- podudzie kurczaka: 8 szt.
- suszone pomidory: 150 g
- por: 300 g
- czosnek: 2 ząbki
- jasne piwo: 0,5 l
- cebula: 390 g
- olej rzepakowy: 80 ml
- masło: 30 g
- suszona bazylia: 1 łyżeczka
- młode ziemniaki: 700 g
- sól: do smaku
- pieprz: do smaku


Wykonanie:


Dla 4 osób

Czas przygotowania: 20 min
Czas gotowania: 20 min
Czas pieczenia: ok. 45-60 min

* Przygotuj garnek przystosowany do zapiekania potraw w piekarniku (lub patelnię i naczynie żaroodporne)
* Rozgrzej piekarnik do 190°C (termoobieg) lub 210°C (góra-dół)
* Propozycja podania: z młodymi ziemniakami.


Podudzia myjemy, osuszamy, odcinamy torebki stawowe. Mięso doprawiamy solą i pieprzem. W garnku (który można włożyć do piekarnika) rozgrzewamy około 80 ml oleju rzepakowego, następnie dodajemy 20 g masła i na rozgrzanym tłuszczu obsmażamy mięso z każdej strony do momentu, aż się pięknie zarumieni. Cebulę kroimy w piórka. 2 posiekane ząbki czosnku rozcieramy z solą. Odstawiamy.
Obsmażonego kurczaka wykładamy na talerz, nadmiar tłuszczu z garnka odlewamy do miseczki. Do garnka, w którym smażyliśmy podudzia, wkładamy teraz 10 g masła, czosnek roztarty z solą i cebulę pociętą w piórka. Całość smażymy. Po chwili zmniejszamy ogień i dodajemy pory pocięte w półplasterki. Podduszamy wszystko przez około 2 minuty na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Całość doprawiamy solą, dodajemy 150 g suszonych pomidorów i jedną łyżeczkę suszonej bazylii.
Wszystko ponownie mieszamy, wkładamy kurczaka do garnka, dodajemy 1/2 l jasnego piwa. Garnek przykrywamy, krótko podgotowujemy całość i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190°C (termoobieg) lub do 210°C (góra-dół) na 45 min. Jeśli mięso nie jest jeszcze miękkie, zostawiamy je dodatkowo na 15 min.

Danie podajemy z młodymi ziemniakami.
 
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz