Czas przygotowania: 60 min.
Inspiracja z pojedynku Pascal - Okrasa.
Przepis pochodzi od kuchnialidla.pl.
Składniki:
- wiórki kokosowe: 45 g
- pojedyncze piersi kurczaka: 4 szt.
- mleko kokosowe: 400 ml
- kurkuma: 1 szczypta
- pomidory obrane ze skórki, pokrojone w kosteczkę (bez pestek) : 2 szt.
- cebula: 2 szt.
- tymianek: 3 gałązki
- woda: 75 ml
- sól: do smaku
- pieprz: do smaku
- ananas pokrojony w kostkę: 0,5 szt.
- kolendra: 3 łyżki
- olej rzepakowy: 2 łyżki
- ryż basmati: 200 g
Wykonanie:
Dla 4 osób
Czas przygotowania: 30 minut
* Przygotuj patelnię wok lub głęboką patelnię albo garnek z grubym dnem
* Propozycja podania: z ryżem basmati
Każdą pierś kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy na 3 kawałki. Doprawiamy kurczaka solą i pieprzem z obu stron.
Na patelni (wok) rozgrzewamy 2 łyżki oleju rzepakowego. Wrzucamy kurczaka na rozgrzany tłuszcz. Przewracamy i czekamy, aż kurczak będzie rumiany. Dodajemy cebulę. Smażymy 3 minuty. Dodajemy wiórki kokosowe, smażymy około 1 minuty, cały czas mieszając. Dodajemy mleko kokosowe i 75 ml wody. Dodajemy dużą szczyptę kurkumy, pomidory, ananas i 3 gałązki tymianku. Przykrywamy.
Kiedy potrawa zacznie się mocno gotować, zmniejszamy ogień. Potrawa powinna się gotować ok. 20 min pod przykryciem ( jeżeli sos jest zbyt rzadki, gotujemy do momentu aż zgęstnieje). Na koniec doprawiamy ją solą i pieprzem. Dodajemy 3 łyżki posiekanej kolendry.
Podajemy z ryżem basmati.
Smacznego!
Kurczak wg Pascala był pyszny, również robiłam, w tym tygodniu również Pascal czyli pulpeciki.
OdpowiedzUsuń