niedziela, 12 sierpnia 2012

Marynowany schab z mozzarellą i grillowaną cukinią

Czas przygotowania: 120 min.

Inspiracja z pojedynku Pascal - Okrasa.

Przepis pochodzi od kuchnialidla.pl.




Składniki:
  • schab: 6 plastrów
  • czosnek: 2 ząbki
  • tymianek: 1 garść
  • mozzarella: 125 g
  • pomidory, sparzone, zahartowane i obrane ze skórek, pokrojone w plastry : 850 g
  • cukinia: 240 g
  • olej rzepakowy: 80 ml
  • suszone pomidory: 120 g
  • kasza jęczmienna: 200 g
  • cytryna: 1 szt.
  • sól: 1 szczypta
  • pieprz: 1 szczypta
  • Wykonanie:

  • Dla 4 osób
    Czas przygotowania: 35 minut
    * Przygotuj patelnię grillową.
    * Przygotuj folię spożywczą


    Marynata do schabu: mieszamy drobno posiekaną garść świeżego tymianku i drobno posiekane 2 ząbki czosnku. Dodajemy olej rzepakowy (ok. 3 łyżek – ok. 45 ml). Dokładnie mieszamy.
    Odstawiamy.
    Cukinię kroimy w plastry o szerokości 1 cm (po skosie), doprawiamy odrobiną pieprzu i małą ilością (ok. 1 łyżka) marynaty do mięsa. Mieszamy dokładnie i odstawiamy na 5-10 minut.
    Każdy kawałek schabu rozkładamy na folii spożywczej, przykrywamy drugim kawałkiem folii i rozbijamy na cienkie plastry. Odkrywamy folię, nacieramy zobu stron schab marynatą i ponownie zawijamy w folię spożywczą (każdy plaster osobno), a następnie wkładamy tak przygotowane mięso na kilkanaście minut do lodówki.
    6 pomidorów suszonych i ser mozzarella kroimy w cienkie paski i odstawiamy na bok. Na patelni grillowej smażymy cukinię z obu stron, aż skórka stanie się intensywnie zielona, solimy pod koniec smażenia.
    Sparzone, zahartowane, obrane pomidory kroimy w plastry szerokości 1 cm.
    Plastry pomidora i cukinii układamy na przemian na talerzu, polewając małą ilością sosu z suszonych pomidorów.
    Mięso obsmażamy z obu stron krótko na patelni grillowej, aż się zarumieni, solimy, nakładamy pokrojone w paski suszone pomidory i mozzarellę, lekko zawijamy w rulonik i trzymamy jeszcze trochę na patelni, aż ser się rozpuści. Nakładamy ugotowaną kaszę jęczmienną wraz z mięsem na talerz. Polewamy sosem. Dodajemy odrobinę tymianku do dekoracji.
    Sos: pozostałe suszone pomidory miksujemy wraz z zalewą. Dodajemy niewielką ilość skórki i soku sparzonej cytryny i dokładamy do pomidorów razem ze świeżo zmielonym pieprzem i solą. Dolewamy trochę oleju rzepakowego (ok. 2 łyżki – ok. 30 ml), wrzucamy kilka gałązek tymianku i dalej miksujemy na gładką masę.
    Smacznego!

    1 komentarz:

    1. Również robiłam to danie z kuchni Lidla, pyszna była grillowana cukinia z marynatą czosnkową:)

      OdpowiedzUsuń