niedziela, 12 sierpnia 2012

Tarta brokułowa

Czas przygotowania: 60 min.
Czas pieczenia: 20 min.

Następnym razem zdecydownie inne ciasto.

Przepis pochodzi z Ajuwendura w kuchni.


Foremka:

Składniki:

- 1 brokuł – umyć i ugotować w niewielkiej ilości wody przez kilka minut, aby lekko zmiękł
- 3 jajka
- 180 ml śmietanki kremówki
- sól, pieprz, subji masala, sok z cytryny
- 210 g mąki pszennej z pełnego przemiału
- 2 szczypty kurkumy, odrobina czarnuszki
- 180g masła
- 3-4 łyżki zimnej wody
Wykonanie:

Ciasto: Włączyć piekarnik na 220C. Mąkę, kurkumę, czarnuszkę wymieszać razem. Całość połączyć z masłem i wodą. Rozwałkować ciasto i wyłożyć je w formie do tarty. Nakłuć widelcem cały spód tarty. Ciasto piec przez ok. 10 minut, następnie wyjąć z piekarnika.
Farsz: Ugotowane, odcedzone brokuły zmiksować w malakserze. Można zostawić kilka różyczek, które układamy na wierzchu tarty. Jajka zmiksować do podwojenia objętości. W osobnej miseczce ubić śmietankę, następnie połączyć ją z jajkami. Dodać zmiksowanego brokuła, 1/2 łyżeczki subji masala, pieprz i sól do smaku. Wylać masę na spód tarty, na wierzch poukładać resztę brokuła, następnie włożyć całość do piekarnika na 20 minut.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz