wtorek, 13 sierpnia 2013

Sernik na zimno

Przepis pochodzi z Wielkie Żarcie.

Foremka: okrągła 24 cm 

Składniki:

-  800 g serka homogenizowanego waniliowego
- 30 g żelatyny (2 czubate łyżki)
- 400 ml śmietany 36% (polecam firmy Piątnica)
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 ulubione galaretki
- herbatniki 4 paczki


Wykonanie:

1. 2 galaretki robimy używając 700 ml wody. Studzimy i odstawiamy, żeby zaczęła tężeć.(Uwaga: galaretka długo zastyga, przygotować godzinę wcześniej)
2. Żelatynę wsypujemy do kubeczka i zalewamy wodą- tyle, żeby ją przykryć, dobrze mieszamy aż się rozpuści. Dolewamy troszkę gorącej wody i znów mieszamy. Powinna być gęsta ale na tyle płynna by można było ją wlać.
3. Śmietanę ubijamy mikserem z cukrem pudrem na bitą śmietanę.
4. Do tego dodajemy serek, razem miksujemy kilka sekund i cały czas miksując powoli wlewamy żelatynę.

5. Do masy dodajemy pokruszone herbatniki (1,5-2 paczek).
5. Masę wylewamy do tortownicy a na wierzch wylewmy lekko wystudzoną, lekko już tężejącą galaretkę.
6. Serniczek wstawiamy do lodówki aż zastygnie.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz