poniedziałek, 16 września 2013

Zupa krem pomidorowy

Czas przygotowania: 1 - 3 godzin (zależy czy bulion jest gotowy).






Składniki:

- 1kg pomidorów
- cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- 300ml bulionu
- śmietana 18%
- 1 łyżeczka cukru, pieprz i sól

Wykonanie:

Cebulę obrać i drobno pokroić. Marchewkę obrać i pokroić w cienkie talarki. Czosnek obrać i drobno posiekać ew przecisnąc przez praskę. Cebule zeszklić, dodać czonek, podsmażyć. Dodać marchewkę. Podusić razem.

Pomidory wyparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostke. Dorzucić do cebuli, czosnku i marchewki. Posolić i popieprzyć. Dusić około pół godziny.

Dodać bulion (używam ugotowany osobno bulion na udkach kuczaka z warzywami) i zmiksować blenderem. Pogotować jeszcze chwilę. Śmietanę użyć do zobienia kleksów już na talerzu.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz