piątek, 17 stycznia 2014

Sakiewki ziemniaczane

Przepis pochodzi z kotlet.tv.





Składniki:

- 1.5-2 zimniaków na osobę
- 1 marchewka na osobę
- ewenualnie trochę pora (nie dodawaliśmy)
- opcjonalnie pietruszka (nie dodawaliśmy ale następnym razem do przetestowania)
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka rozmarynu
- 1 łyżeczka ostrej lub słodkiej papryki
- sól
- masło po około łyżeczce na sakiewkę
 
 
Wykonanie:

Warzywa kroimy w kostkę lub jak pora w plasterki. Dodajęmy przyprawy i mieszamy. Wycinamy kwadraty papieru lekko je krzyżujemy. Na to kładziemy warzywa i łyżkę masła. Zbieramy rogi i wiążemy. Wstawiamy do nagrzanego do 200 C piekarnika i pieczemy ok. 45 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Jeśli pokroiliście w malutką kostkę to wystarczy 40 minut, a jak w większą to 45-50 minut.

Przetestowaliśmy też "hurtowe" zrobienie ego dodatku w naczynku żaroodpornym z przykrywką a nie w sakiewkach. Też wyszło pyszne ale mniej efektowne. Naczynie posmarowaliśmy olejem i na to dopiero wykładaliśmy wymieszane ważywa.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz