poniedziałek, 20 stycznia 2014

Pierniczki Świąteczne

Przepis pochodzi od Co mi w duszy gra.





Foremka: blacha z pieca 

Składniki (na około 100 sztuk):

- 3 szklanki mąki tortowej + 1 stołowa łyżka + troszkę mąki do podsypywania
- 2 płaskie łyżeczki sody + 1 stołowa łyżka śmietany
- 2 jajka
- 1/2 szklanki cukru kryształu
- 1/2 szklanki miodu prawdziwego
- 1 torebka przyprawy do piernika
- 125g masła
- szczypta soli
- skórka otarta z 1 pomarańczy

Wykonanie:

Do rondelka włożyć masło, miód, cukier i przyprawę korzenną. Podgrzać tylko trochę żeby rozpuścił się cukier.
Mąkę przesiać do miski (można wyrabiać mikserem), wlać lekko ciepłą masę miodową, dodać otartą skórkę z pomarańczy, sodę rozpuszczoną w 1 łyżce śmietany, szczyptę soli i całe jajka. Wyrobić ciasto.
Ciasto włożyć do woreczka foliowego lub zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 1,5 - 2 godzin.
Po tym czacie ciasto podzielić na trzy części i leciutko podsypując mąką wałkować na grubość 4-5 mm nie dociskając mocno wałka. Ciasto się nie klei i bardzo dobrze się z nim pracuje.
Wykrawać foremkami pierniczki i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzać do temperatury 180*C i piec na pierwszej półce od dołu bez termoobiegu ok 10-11 minut.
Pierniczki można po 2-3 minutach ściągać z blachy i pozostawić do ostudzenia.
Pierniczki dekorowane pisakami cukrowymi Dr. Oekera.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz