czwartek, 13 lutego 2014

Chleb pszenno-żytni

Przepis pochodzi z przepisnachleb.pl




Składniki:
Składniki na zaczyn:
- 100 g płynnego zakwasu żytniego
- 125 g mąki pszennej chlebowej np. typ 550 lub 650
- 30 g wody

Składniki na ciasto właściwe:
- 580 g mąki pszennej chlebowej np. typ 550 lub 650
- 2 łyżeczki soli
- 340 – 390 g letniej wody

Wykonanie:

Składniki na zaczyn wymieszać dokładnie i pozostawić przykryte w temperaturze pokojowej na ok. 4 godziny (lub do czasu gdy podwoi swoją objętość). Uwaga zaczyn będzie miał forme zbitego ciasta. Można zaczyn pozostawić w zwykłym pojemniku plastikowym z przykrywką. Następnie wyrośnięty zaczyn schować na noc do lodówki. Następnego dnia na godzinę przed przygotowaniem ciasta wyjąć zaczyn z lodówki i pozostawić go na godzinę w temperaturze pokojowej.
Rozdrobniony zaczyn połączyć z mąką, solą i letnią wodą. Zagnieść delikatnie lepkie, sprężyste ciasto. Wyrobione ciasto przełożyć do wysmarowanej olejem miski i pozostawić do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej na 4 godziny. W trakcie wyrastania ciasto należy trzykrotnie odgazować – co godzinę. Z każdym składaniem ciasto będzie nabierało coraz większej sprężystości i będzie coraz mniej lepkie. Podczas składania można delikatnie podsypywać stolnicę mąką.
Po 4 godzinach przełożyć ciasto (łączeniem do góry) do kosza do wyrastania chleba (lub innego naczynia – w zależności od kształtu jaki chcemy nadać – wyłożonego ściereczką i obsypanego mąką). Szczelnie owinąć folią spożywczą i pozostawić do ponownego wyrośnięcia na 3 godziny w temperaturze pokojowej.
Piekarnik nagrzać do temperatury 250 stopni C – wraz z blachą do pieczenia. Wyrośnięty bochenek przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, naciąć w kilku miejscach szybkim ruchem ale niezbyt głęboko.
Bezpośrednio przed włożeniem chleba do piekarnika na jego dno wrzucić kilka kostek lodu, który parując zapewni odpowiednią wilgotność w piekarniku. Piec w temperaturze 250 stopni C przez 10 minut, następnie temperaturę zmniejszyć do 200 stopni C i piec jeszcze ok. 20-30 minut.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz