czwartek, 13 lutego 2014

Zupa pomidorowa z ziołami

Zainspirowane przepisem z Wiem co jem.



Składniki:

- 2,5 - 3 l wody
- 3 udka kurczaka
- cebula
- 2-4 ząbków czosnku
- 4 marchewki
- 2 pietuszki
- 1/3 selera
- przecier pomidorowy
- około 3/4 szklanki ryżu (tym razem pół na pół z kaszą jaglaną) można też dodać makaron
- sól i pieprz
- majeranek, tymianek, zioła prowansalskie, bazylia, oregano

Wykonanie:

Mięso oczyścić, umyć i włożyć do garnka. Zalać zimną wodą. Dodać obraną cebulę i czosnek. Posolić 1 łyżkę. Gotować do miękkości mięsa.
Marchewkę, pietruszkę i selera obrać i umyć. Marchewkę i pietruszkę pokroić w talarki.
Mięso wyjąć. Cebule i czosnek wyrzucić. Wywar przecedzić przez sitko.
Kaszę jaglaną podprażyć aby usunąć goryczkę aż zacznie się wydobywać przyjemny zapach, Przenieść na sitko i sparzyć wodą.
Do wywaru dodać warzywa. Do wywaru dodać kaszę i ryż. Gotować 15 minut.
Dodać przecier, podgotować. Dodać zioła. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz