niedziela, 2 lutego 2014

Chleb pszenny z formy

Przepis pochodzi z przepisnachleb.pl.



Foremka: keksówka 12x30

Składniki:
 
- 500 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki soli
- 300 g wody
- 8 g świeżych drożdży lub 4 g suchych drożdży *
- 150 g zakwasu pszennego

* W przypadku dojrzałego zakwasu pszennego drożdże można w ogóle pominąć.

Wykonanie:

Mąkę połączyć z solą, wodą, drożdżami (niezależnie od tego czy drożdże będą świeże czy suche należy je po prostu połączyć z mąką) i zakwasem. Dokładnie wyrobić ciasto. Powinno kleić się do rąk, ale nie być zupełnie płynne. Gdyby konsystencja była zbyt rzadka należy dodać jeszcze 1-2 łyżki mąki i odwrotnie – gdyby była zbyt gęsta należy dodać jeszcze kilka łyżek wody.

Całość przełożyć do formy o wymiarach 30 cm x 10 cm (w moim przypadku 30 cm x 12 cm), wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej olejem i obsypanej np. otrębami. Szczelnie przykryć folią spożywczą i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 2 godziny. Czas wyrastania może być krótszy, ważne aby ciasto urosło na tyle by wypełniło formę niemal po brzegi.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz