niedziela, 2 lutego 2014

Krupnik na żeberkach z kaszą jaglaną





Składniki:

- 4 marchewki
- 2 pietruszki
- kawełek selera
- 2 ząbki czosnku
- cebula
- 4 ziemniaki
- 5 kulek ziela angielskiego
- grzybek suszony
- 2 liście laurowe
- natka pietruszki
- sól i pieprz
- 3/4 szklanki kaszy jaglanej
- Mięso (1 udko kurczaka + żeberka lub 3 udka)

Wykonanie:

Udko i żeberka oczyścić i umyć. Gotować w 2-3 litrów wody (zależy od ilości mięsa). Dodać łyżkę soli. Udko gotować około pół godziny, żeberka około 50 minut. Do wywaru mięsnego dodać całą cebulę i dwa ząbki czosnku. Zbierać szumowiny, nie doprowadzać do wrzenia.
Po ugotowaniu wyjąć mięso i obrać kości. Mięso pozostawić do użycia do zupy. Cebulę i czosnek wyrzucić.
Wywar przelać przez sito.
Warzywa obrać i umyć. Ziemniaki pokroić w kostkę, marchew i pietruszkę w ćwiartki. Warzywa i przyprawy włożyć do wywaru i gotować około 10 minut.
Wyciągnąć warzywa z wywaru i wszystkie oprócz ziemniaków zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Przygotować kaszę jaglną. Prażyć na patelni aż zacznie się wydobywac przyjemny zapach. Następnie przełożyć na sitko i zalać wrzątkiem.
Do wywaru wrzucić przygotowaną kasze jaglaną i gotować przez około 15 minut.
Do zupy dodać warzywa i mięso.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz