Przepis ze strony:
https://www.domowe-wypieki.pl/przepisy/ciasta/741-puszyste-ciasto-drozdzowe
Składniki:
Ciasto drożdżowe:
- 700g mąki pszennej
- 6 łyżek cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 3 jajka
- 40g świeżych drożdży lub 12g suszonych*
- 500ml mleka
- 6 łyżek oleju
- szczypta soli
Kruszonka:
- 150g mąki pszennej
- 4 łyżki cukru
- 120g masła lub margaryny
Dodatkowo:
- owoce
Sposób przygotowania:
- Rozkruszone drożdże wymieszać z łyżką cukru, lekko ciepłym mlekiem i paroma łyżkami mąki (tak, aby powstał zaczyn o konsystencji gęstej śmietany). Zaczyn przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 10- 15 min. do wyrośnięcia.
- Resztę mąki wsypać do dużej miski. Dodać resztę cukru, cukier waniliowy, jajka, szczyptę soli, olej i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto robotem kuchennym używając haka do zagniatania ciasta lub mikserem z mieszadłami. (Ciasto jest bardzo klejące i luźne, dlatego najłatwiej jest wyrobić je robotem lub mikserem). Następnie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
- W tym czasie przygotować kruszonkę. W tym celu zagnieść wszystkie składniki na kruszonkę i gotową wstawić do lodówki.
- Ciasto przełożyć do formy (o wymiarach ok. 35x 24cm) wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem lub margaryną i posypanej mąką. Na cieście ułożyć owoce (np. połówki śliwek przecięciem do góry lub plasterki jabłek) i posypać kruszonką.
- Ciasto piec w nagrzanym piekarniku ok. 45- 50 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół.
Proste i szybkie. Coś dla mnie :)
OdpowiedzUsuń