poniedziałek, 19 września 2011

Biała kiełbasa

Czas przygotowania: min.
Czas pieczenia: min.

Specjalność mojego męża. Tradycyjnie wykonywana i serwowana w jego domu rodzinnym. Zdjęcie kiełbaski było zrobione w tegoroczne Święta Wielkanocne. Z przepisu wychodzi bardzo dużo kiełbasek dlatego my robimy z połowy składników.

Przepis pochodzi od mojego teścia ;)


Składniki:

- 1kg wołowiny
- 2,5kg łopatki
- 1,5kg boczku
- 7,5g pieprzu mielonego
- 50g czosnku (1 główka)
- 10g cukru
- 2,5g gorczycy
- troszkę gałki muszkatałowej (nie dajemy)
- 10g majeranku (dajemy więcej)
- 100g sól peklowa (peklar)
- 10 metrów osłonki (flaka)
- 1l zimnej wody
Wykonanie:

Mięso umyć, oczyścić i pokroić na kawałki. Natrzeć solą peklową i pozostawić na całą noc. Następnego dnia wołowinę zmielić na standardowym sitku a łopatkę i boczek na dużym. Dodać wodę stopniowo ugniatając mięso jak ciasto. Dodać przyprawy i czosnek przeciśnięty przez praskę. Następnie nakładać masę mięsną do osłonki kształtując kiełbaski. My używamy do tego elektrycznej maszynki do mięsa i specjalnej nakładki do kiełbas. Przed podaniem gotować nie doprowadzając do wrzenia około 30 - 40 minut.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz