poniedziałek, 19 września 2011

Miodownik - Grysikowiec

Czas przygotowania: min.
Czas pieczenia: min.

Moje ulubione ciasto. Pierwszy raz jadłam je u mojej przyjaciółki jeszcze w liceum. Później moja mama zdobyła przepis ale przez lata tak go modyfikowała że przestał wychodzić hi, hi... W końcu poprosiłam Ewę o przepis żeby przygotować ciasto na odwiedziny moich teściów. Dostałam ten od jej mamy, oryginalny, ten pierwszy, mój ulubiony :)

Foremka: 20x32

Składniki:
ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżka miodu
- 7 dag masła
- 1 kopiata łyżeczka sody
- 1 jajko
- 1/2 szklanki gęstej śmietany
masa:
- 2 i 1/2 szklanki mleka
- 5 łyżek grysiku
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 kostki masła
- zapach migdałowy
- marmolada (najlepiej śliwkowa)

Wykonanie:

Ciasto: Zagnieść wszystkie składniki. Podzielić ciasto na 3 porcje. Upiec 3 placki w 170*C około 10 minut.
Masa: Mleko zagotować, dodać grysik (stopniowo żeby nie zrobiły się krupy) i cukier. Zagotować i wystudzić. Zmiksować masło i dodawać po łyżce wystudzony grysik. Dodać zapach.
Przełożenie: ciasto, marmolada, masa itd
Na wierzchu można posypać słodkim kakao np Nesquick lub migdałami lub polać polewą czekoladową.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz